"Росатом" готується до міжнародних судів з Україною через те, що їх хочуть проміняти на американців

Російська держкорпорація з атомної енергії "Росатом" шукає юристів для спору в Стокгольмському арбітражі і може подати до Стокгольмського арбітражу на українську НАК "Енергоатом"

Досі розбіжності ТВЕЛу із зарубіжними замовниками щодо постачання палива не доходили до судів, але в останній рік у "Росатома" виникли проблеми в Україні і в Угорщині, пише газета "Коммерсант".

Україна планує при довгостроковому контракті з ТВЕЛ перейти на закупівлі палива американської Westinghouse, а проти паливного контракту з "Росатомом" угорської АЕС "Пакш" заперечують європейські регулятори.

ТВЕЛ шукає юристів для представлення своїх інтересів в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в суперечці про договір поставки, повідомляється на сайті держзакупівель.

ВАТ ТВЕЛ займається виробництвом і постачаннями ядерного палива для реакторів російського дизайну, в тому числі за кордон. Контракти укладені, зокрема, з АЕС України, Вірменії, країн Центральної та Східної Європи, Фінляндії, а також Ірану, Індії та Китаю.

Стокгольмський арбітраж відомий, зокрема, тим, що в ньому веде ряд процесів за своїми контрактами "Газпром". Так, ця юрисдикція була вказана в десятирічному контракті компанії на поставку газу НАК "Нафтогаз України" від 2009 року. У минулому червні боку подали в Стокгольмі взаємні позови про постачання газу на Україну з 2010 року.

В останні місяці конфлікти навколо поставок російського ядерного палива виникали в Україні і в Угорщині - за контрактом для проекту добудови АЕС "Пакш". Київ в 2014 році повернувся до ідеї диверсифікації постачальників і відновив контракт з Westinghouse. Завантажити першу американську збірку в третій блок Южно-Української АЕС планувалося в цьому місяці, а до 2018 року блок може повністю перейти на паливо Westinghouse, заявив глава Держінспекції ядерного регулювання України Сергій Божко. Але у ТВЕЛу і "Енергоатому" з 2010 року є довгостроковий контракт, по ньому Україна закуповує паливо для не менш ніж 12 з 15 своїх реакторів (обсяг і графік поставок затверджуються щорічно). Незважаючи на конфлікт Москви і Києва, сума контракту на 2015 рік не змінилася і склала $ 600 млн.