Росія не братиме участі у неформальній зустрічі Радбезу ООН щодо Криму

Країни-члени Ради Безпеки ООН за ініціативою Литви проведуть у четвер неформальну зустріч по Криму

У нараді, яка буде проходити за закритими дверима, візьмуть участь депутат Верховної Ради України і екс-лідер меджлісу кримських татар Мустафа Джемілєв, а також представник "Кримської польової місії з прав людини" Андрій Зубарєв, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Початок заходу заплановано на 21:00 за Києвом. Зустріч буде проводитися поза приміщеннями РБ ООН у форматі так званої "формули Арріа", яка дозволяє членам Ради в приватному порядку обмінюватися думками з участю запрошених організаторами осіб, які не є офіційними представниками держав.

Як повідомила прес-аташе постпредства Литви Рута Язукевічуте, до участі в нараді запрошені всі країни-члени ООН, а не тільки Радбезу.

"Мета зустрічі - надати їм можливість отримати з перших рук інформацію про ситуацію в галузі прав людини і свободи ЗМІ, становище національних меншин, а також дізнатися про останні події в Криму і на сході України", - сказала вона. За її словами, учасники наради також зможуть обговорити роль, яку Рада Безпеки ООН і ОБСЄ здатні зіграти у врегулюванні української кризи.

Постійне представництво Росії при всесвітній організації назвало захід, організований Литвою, "контрпродуктивним і провокаційним" і заявило, що російські дипломати не будуть брати в ньому участь.

В той же час, в дипмісії головуючої при Радбезі ООН Франції повідомили, що Росія наразі - єдина країна, яка проінформувала про відмову брати участь у майбутній зустрічі.