Туск домовився з Меркель і Олландом продовжити санкцій проти Росії до кінця 2015 року

Туск, Меркель і Олланд прийшли до компромісного рішення, за яким санкції проти Росії будуть продовжені принаймні до кінця 2015 року, оскільки це є крайнім терміном відновлення Україною повного контролю над своїм кордоном

Про це повідомляє Reuters, передає Еспресо.TV.

На прес-конференції перед початком саміту ЄС, який пройде з 19 по 20 березня, Туск закликав європейських лідерів продовжувати тиск на Росію до повного виконання мінських домовленостей. Формальне рішення про продовження санкцій, термін дії яких закінчується в липні, не братиметься до наступного саміту Євросоюзу, наміченого на червень, відзначає агентство.

Перед відбуттям на саміт до Брюсселя Меркель заявила в бундестазі: "Ми не можемо і не будемо скасовувати санкції, які закінчуються в липні або вересні, до тих пір, поки вимоги мінського угоди не будуть виконані. Це було б неправильно". Канцлер також поговорила по телефону з Президентом США Бараком Обамою. Обидва лідери підтвердили свою згоду з тим, що не можна пом'якшувати санкції, поки Росія не виконає всі свої зобов'язання по Мінським угодами.

Джерела в Євросоюзі заявили Reuters, що, на їхню думку, компромісного варіанту Туска, Меркель і Олланда під силу завоювати одностайну підтримку, незважаючи на розбіжності серед лідерів європейських країн з питання санкцій.

Каменем спотикання напередодні нинішнього саміту ЄС стали истекающие в липні обмеження проти енергетичного, фінансового та оборонного секторів російської економіки. Великобританія, скандинавські та балтійські країни виступали за дострокове продовження цих санкцій, щоб продемонструвати Росії серйозність намірів Євросоюзу. Франція, Італія та Іспанія побоюються спровокувати Москву і поставити під загрозу перемир'я на Донбасі.