У МВФ прогнозують, що українська економіка почне "вставати з колін" вже у кінці року

У наступному році має розпочатися зростання економіки України, яке відбудеться за рахунок отриманих інвестицій

Про це розповів постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше в інтерв'ю журналу "Новое время", передає  УНІАН.

За його словами, наразі ситуація в Україні складна, і за підсумками року країну знову чекає рецесія. Згідно з прогнозами, падіння ВВП складе 5,5%, інфляція - близько 27%. "Звичайно, буде важко. У той же час відбувається коригування економіки, і це не можна ігнорувати. У 2013-му дефіцит рахунку поточних операцій становив понад 9%. У 2014-му він скоротився наполовину. А цього року ми очікуємо дефіцит на рівні 1,5% ВВП", - повідомив Жером Ваше.

Водночас у МВФ очікують, що відновлення економіки України почнеться вже до кінця 2015 року, а в 2016-му поступово відновиться зростання на рівні близько 2%.

"Багато в чому двигуном цього зростання стануть інвестиції. Українська економіка має великий потенціал. Тут відмінний людський капітал, і ситуація зараз дуже сприятлива для того, щоб розвивати експортний потенціал. Якщо реформи будуть проведені належним чином, в першу чергу в бізнес-середовищі, ми швидко побачимо прогрес", - вважає представник МВФ.

За його підрахунками, щоб наздогнати країни Східної Європи у розвитку Україні знадобиться кілька років реформ.

"Не бачу причин, чому Україна не зможе зробити цього. Звичайно, потрібен час і політична воля. Але я бачу, що ви можете", - сказав Ваше.

Нагадаємо, МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування загальним обсягом $ 17,5 млрд терміном на 4 роки.