І нація осліпне? – Голова спілки кінематографістів звернувся до Порошенка

Сергій Тримбач у відкритому листі наголосив на плачевному стані українського кіно, відсутності продуманої державної політики в галузі культури та фінансування вітчизняного кінематографу

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач звернувся до президента України Петра Порошенка з відкритим листом, який оприлюднено на сайті НСКУ, передає Еспресо.TV.

У листі від імені всіх кінематографістів Тримбач наголосив на тому, що їх тривожить стан культури, кінематографа і сфери аудіовізуальних мистецтв.

"Ті сподівання і та ейфорія, які виникли опісля Народної Революції на столичному Майдані, на превеликий жаль, спадають, не знаходячи підтримки влади", - йдеться у листі.

Тримбач зауважив: "Щоправда, нині керівництво Міністерства культури, Держкіно і профільного парламентського Комітету з питань культури і духовності виявляють похвальну активність щодо вироблення засобів – правових, організаційних, економічних – для реформування сфери аудіовізуальних мистецтв. Ми підтримуємо таку реформаторську установку, проте на тлі загальної (і тотальної!) байдужості української влади до культури немає підстав вірити в успіх жаданих перемін".

Разом з тим, у листі голова НСКУ наголосив, що "за кілька років правління попередньої влади (злочинної – ніяких сумнівів!) кінематографічна галузь уперше за останні двадцять років почала підніматися". Тримбач повідомив про кілька десятків нових фільмів, про плеяду молодих кінематографістів. "І молодих, і старших віком кінематографістів можна було бачити кожного дня революційних подій на Майдані – у підсумку маємо (теж уперше за роки Незалежності) докладно документоване екранне відтворення історичних подій", - зазначив Тримбач.

Тим не менш, за словами Тримбача, "державна підтримка кіновиробництва фактично зупинена, поодинокі й несміливі заклики збільшити фінансування кіно викликають глузливі усмішки можновладців. Якщо правова й фінансова база для реформ у цій сфері буде справді створена (а на це піде принаймні три роки), самої галузі вже не буде, як і людей, здатних продукувати кіно – все просто понищиться".

"Зрозуміло, в країні, де панує олігархат, не потрібні люди, що тримають моральну планку на рівні справжньої Культури. Олігархи і могли з’явитися в середовищі, де послідовно випалюються ціннісні орієнтири, де править бал "братва і грошва" і єдиним мірилом є та чи інша грошова одиниця. Де "неоцинізм", про торжество якого попереджала Ліна Костенко, став основним параметром поведінки багатьох "лідерів нації". В такому суспільстві і в такій країні Культура не потрібна. Кіно не потрібне", - наголошується у листі.

"А в основі культурної політики – таким є наше переконання – мусить лежати образ завтрашньої України і українця, його мораль, його особистісна мрія про незалежність не тільки купки скоробагатьків, а й усіх і кожного", - додав він.

Сергій Тримбач висловив побажання, щоб президент України зустрівся з діячами кіно для обговорення пекучих актуальних проблем.