Усю збірну Болгарії з важкої атлетики дискваліфікували через допінг й оштрафують на $1 млн.

Національна збірна Болгарії з важкої атлетики дискваліфікована в повному складі після того, як допінг-проби 11-ти членів команди дали позитивні результати

Анаболічний стероїд станозолол виявило позачергового тестування на початку березня в Софії під час підготовки збірної до чемпіонату Європи в Грузії, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

"Станозолол вже ніхто не вживає, я просто шокований... Єдина версія - анаболіки потрапили в організм спортсменів через харчові добавки, які вживають для відновлення після тренувань. Однак фірми, які їх виробляють, гарантують відсутність заборонених речовин", -  сказав головний тренер команди Іван Іванов.

Представники ж компанії з виробництва харчових добавок вже відкинули в категоричній формі яку-небудь свою причетність до інциденту.

Всім викритим у вживанні заборонених препаратів спортсменам і спортсменкам загрожує чотирирічна дискваліфікація, тренер може бути відсторонений від роботи на два роки, а федерації загрожує грошовий штраф $1 млн.

"Міністерство спорту не платитиме штраф, це завдання федерації, якщо вона має намір продовжувати свою роботу", - заявив глава спортивного відомства Красен Кральов. 

Найближчими днями стануть відомі результати проби "Б" спортсменів та результати хімічного аналізу харчових добавок. 

Самі ж болгарські важкоатлети припинили підготовку до міжнародних змагань і роз'їхалися по домівках.

Дослідження проб проводилося в лабораторії німецького міста Кельн. До розслідування інциденту вже підключилася болгарська прокуратура.

Скандал, аналогічний нинішньому, розгорівся в 2008 році, коли за два місяці до Олімпіади в Пекіні збірна Болгарії з важкої атлетики була у повному складі дискваліфікована за вживання допінгу.