Греція не поспішає реформувати економіку, незважаючи на близьку загрозу дефолту, - FT

Греція поки не досягла прогресу в переговорах з кредиторами, і країни Євросоюзу можуть просто не встигнути схвалити план реформ, який Афіни пообіцяли надати до понеділка для виділення під нього грошей

Практично немає ознак того, що переговори в Афінах з місією кредиторів активізувалися після зустрічі в понеділок канцлера Німеччини Ангели Меркель і прем'єра Греції Алексіса Ціпрас, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням Financial Times.

За даними газети, грецький уряд вилучає гроші з державної системи медичного страхування і державних компаній, щоб нашкребти кошти для термінових платежів.

До кінця місяця влада повинна виплатити 1,7 млрд євро бюджетникам і пенсіонерам, а до 9 квітня заплатити 450 млн євро Міжнародному валютному фонду. На думку грецьких і європейських чиновників, в уряду не вистачить грошей і на те, і на інше, пише FT.

Гроші у Греції, якщо не прийдуть нові кошти від кредиторів, закінчаться до 20 квітня, повідомило у вівторок агентство Reuters з посиланням на свої джерела.

Грецький уряд намагається зараз отримати 1,2 млрд євро з європейського стабілізаційного фонду. За розрахунками Афін, ці кошти були недоплачені свого часу при виділенні траншей допомоги.

У середу, повідомляє The Wall Street Journal, представники мінфінів країн єврозони проведуть телефонну конференцію для обговорення ходу переговорів з Грецією та вирішення питання про 1,2 млрд євро.

Якщо Афіни не заплатять у квітні за кредитами МВФ, то, за правилами фонду, країна втратить право на нові запозичення, тим часом саме Фонд повинен надати Афінам половину майбутнього кредитного траншу.

Будь-які неплатежі за облігаціями (перший з таких платежів припадає на 14 квітня) приведуть до того, що європейська фінансова влада заморозять свій портфель грецьких паперів, що позбавить банки Греції поточного фінансування. Крім того, дефолт за одним борговими зобов'язаннями викличе право вимоги оплати за іншими паперів країни-емітента. На цьому тлі може відбутися масове вилучення коштів з грецьких кредитних організацій, паніка на ринках і, як наслідок, параліч всієї фінансової системи країни.