Reuters: Саудівська Аравія стягує війська до кордону та готова втрутитися в єменський конфлікт

Саудівська Аравія стягнула великі військові сили до кордону з Єменом, що може означати готовність королівства до втручання в громадянський конфлікт у цій країні

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в уряді США, передає "Дождь".

Перекидання військ до єменського кордону почалася на тлі просування повстанців-хоуситів, які захопили столицю країни Сану і місто Таїз в центральній частині держави.

Повстанцям-шиїтам надає широку підтримку влада Ірану, який вважається основним суперником сунітської Саудівської Аравії в боротьбі за вплив у регіоні. У зв'язку з цим співрозмовники Reuters побоюються, що в Ємені може початися затяжна "опосередкована війна" (proxy war), в якій ці дві держави будуть вирішувати долю регіону.

Зараз підтримуваний саудитами президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді ховається в портовому місті Аден. Він уже звернувся до ООН із закликом встановити безпілотну зону і допомогти його військам повернути контроль за територією країни.

Бойові дії в Ємені почалися ще в 2011 році, проте різко активізувалися за останні півроку. Конфлікт триває, незважаючи на неодноразові укладання мирних угод.