В Держдумі пропонують звільнити посла Зурабова, бо він "не зміг запобігти Майдану" в Україні

Депутати Держдуми від КПРФ Валерій Рашкін і Сергій Обухов просять МЗС Росії запропонувати президенту Путіну відсторонити Михайла Зурабова від роботи послом в Україні

Відповідний депутатський запит буде направлений міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, передає Еспресо.TV з посиланням на "РИА-Новости".

Депутати зазначають, що Зурабов був призначений надзвичайним і повноважним послом Росії в Україні в 2009 році, але його діяльність за ці роки "не сприяла запобіганню зростання антиросійських настроїв в сусідній країні і запобіганню Майдану".

"Просимо Вас розглянути питання про надання пропозицій президентові Росії, що стосуються кадрових змін у ставленні надзвичайного і повноважного посла Російської Федерації в Україні Михайла Зурабова", - йдеться в запиті депутатів на ім'я Лаврова.

За словами Рашкіна і Обухова, експерти піддають діяльність Зурабова не тільки серйозній критиці, а й нерідко оцінюють як провал політики Росії в Україні.

"Певні аналогії можна провести з здійсненою паном Зурабовим, який на той момент очолював міністерство охорони здоров'я і соціального розвитку РФ, монетизацією пільг, що викликала стихійні виступи громадян Росії", - пишуть депутати.

На їхню думку, відсутність активної роботи Зурабова призвело "до зникнення хоч якогось принципового і послідовного відстоювання інтересів Росії і росіян в Україні", в той час як з послом США в Україні політики цієї країни рахуються.