В Росії кажуть, що ЄС дозволив Угорщині бути "атомнозалежною" від них

Угорщина домовилася з ЄС з питання постачання палива для атомної станції "Пакш", яку планує побудувати держкорпорація "Росатом"

Про це заявив міністр угорського уряду, слова якого наводить агентство МТІ, передає ТАСС.

"Всі перешкоди у зв'язку з договором про постачання палива подолані. Це необхідно для розширення АЕС Пакш", - заявив міністр після переговорів з комісаром ЄС з кліматичних і енергетичних питань Мігелем аліаса Канете.

"Зауваження Європейської Комісії були прийняті Угорщиною, ми вирішуємо питання за контрактом поставок палива з метою збереження потужностей АЕС "Пакш" за фінською моделлю", - підкреслив Лазар.

Він також повідомив, що Угорщина забезпечує для російської сторони можливість постачання палива для нових реакторів протягом 10 років. За повідомленням угорського міністра, це рішення "цілком прийнятно і для російської сторони".

За його словами, він домовився з комісаром з енергетичних питань, що "Європейська Комісія в найкоротший термін закриє питання з паливом". Угорський міністр підкреслив, що домовленість з ЄС має велике значення, оскільки в січні минулого року Брюссель взяв до відома російсько-угорський договір про розширення АЕС "Пакш" із застереженням: він повинен відповідати Європейському праву в області державної підтримки та конкурсного права.

Росія і Угорщина в січні 2014 підписали документи про будівництво нових енергоблоків на майданчику єдиною атомної електростанції в Угорщині - АЕС "Пакш", побудованої радянськими фахівцями.