У Дніпропетровській області на виплати претендували 3 тисячі "фейкових" переселенців

У березні установи соціального захисту Дніпропетровщини провели понад 13 тис. перевірок фактичного проживання переселенців в регіоні

Про це повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Валентина Зливна, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК-Україна.

За результатами перевірок не підтвердилося фактичне місце проживання 3 тисяч переселенців. Цим особам припинені всі соціальні виплати.

"Після перевірки, в ході якої з'ясувалося, що людина не проживає за вказаною адресою, соціальні служби залишають повідомлення з проханням звернутися в Міграційну службу в десятиденний термін. Якщо цього не відбувається, то виплати припиняються. Хочу підкреслити, що ми не скасовуємо виплати, а лише припиняємо. Як тільки людина повідомляє про своє місце проживання - виплата відновлюється", - підкреслила Валентина сливна.

Вона додала, що нова постанова, яка вийшла в березні, також дещо змінила вимоги до ходу реєстрації переселенців.

Всі новоприбулі повинні звернутися до установи соціального захисту за місцем фактичного проживання. Там вони повинні пред'явити лише паспорт та ідентифікаційний код, для дитини - свідоцтво про народження. Управління соціального захисту видає переселенцю довідку, де вказує місце фактичного проживання зі слів особи, далі людина іде в міграційну службу, де їй після перевірки ставлять позначку. Після чого громадянин повертається в управління соціального захисту, де його беруть на облік.

Всі ті, хто зареєструвався на Дніпропетровщині до виходу постанови, реєстрацію в Міграційній службі пройдуть автоматично.

"Таким чином, наводиться порядок у міграції переселенців. Може статися так, що деякі з переселенців вже переїхали в інші регіони, та отримують виплати в інших регіонах", - додала Зливна.

Відомо, що перевірки за завданням облдержадміністрації проводяться працівниками міліції, Служби безпеки України, Міграційної служби та соціальних служб. Станом на 17 березня близько 17 тисяч тимчасово переміщених осіб, які отримували пенсії у Дніпропетровській області, фактично не проживали на її території.