ЄС стримав "атомні апетити" Росії в Угорщині, обмеживши постачання палива

Угорщина погодилася скоротити термін підписаного з Росією контракту на постачання палива для АЕС "Пакш" з 20 до 10 років

Про це повідомляє російський "Интерфакс" з посиланням на Financial Times.

За інформацією видання, Будапешт погодився скоротити термін контракту, щоб після закінчення його терміну дії була створена конкуренція між можливими постачальниками палива для угорської АЕС. Переговори угорського міністра енергетики Яноша Лазара з єврокомісаром з енергетики Мігелем Аріасом Канетом пройшли в минулий вівторок.

Євроатом наполіг також на тому, щоб альтернативні постачальники палива (до їх числа входить насамперед Westinghouse) отримали можливість перевірити придатність своїх паливних збірок для використання на АЕС "Пакш". Крім паливного контракту Будапешту також належить зняти питання, що виникли у Брюсселя щодо процедури вибору партнера по розширенню АЕС.

У грудні "Росатом" підписав контракти на добудову АЕС "Пакш" в Угорщині та поставку палива для станції. Однак Євроатом тоді відмовився схвалити плани Угорщини, що передбачав імпорт палива для АЕС виключно з Росії. Критики підписаної Будапештом атомної угоди говорять, що вона збільшить і без того високу залежність енергетики Угорщини від Росії.

На даний момент на АЕС "Пакш", побудованої за радянським проектом, працюють чотири енергоблоки загальною потужністю близько 2000 МВт з реакторами типу ВВЕР.