Слідчий комітет РФ вважає, що смоленські диспетчери в катастрофі літака Качинського не винні

СК Росії не погодився з висновками військової прокуратури Польщі про часткову вини диспетчерів аеродрому Смоленськ-Північний

Про це повідомляє Новая газета, посилаючись на сайт СК, передає Еспресо.TV.

"Наразі жодних порушень в діях групи керівництва польотами виявлено не було. Вони діяли в точній відповідності як з інструкціями, так і з міжнародними нормами", - йдеться в заяві СК.

Речник відомства Володимир Маркін зазначив, що у відкритому доступі є стенограми записів з диспетчерської, в яких зафіксовані:

    попередження від диспетчерів про неможливість прийняти літак на посадку;

    установка висоти прийняття рішення 100 метрів;

    підтвердження пілотів про готовність піти на друге коло з цієї висоти;

    попередження диспетчерів про наближення землі і необхідності відходу на друге коло.

Слідчий комітет поклав всю відповідальність за катастрофу на екіпаж президентського літака, який, згідно із заявою, проігнорував попередження. У відомстві також зазначають, що комісія Міждержавного авіаційного комітету не виявила порушень у роботі диспетчерів.

СК продовжує розслідування авіакатастрофи.

У відомстві заявили про готовність виконувати запити польських колег з розслідування.

Нагадаємо, Окружна військова прокуратура у Варшаві висунула звинувачення у скоєнні злочину двом російських контролерам руху в Смоленську за причетність до авіакатастрофи літака президента Лєха Качинського 10 квітня 2010 року. Про це у п’ятницю, 27 березня, під час прес-конференції у Варшаві повідомив голова окружної військової прокуратури у Варшаві Іренеуш Шельонг. 

10 квітня 2010 в Смоленській області розбився літак президента Польщі Леха Качинського, крім нього на борту перебували представники політичного і військового керівництва країни. Всього на борту були 96 осіб, всі вони загинули. Польські керівники прямували на меморіальний захід, присвячений 70-й річниці розстрілу польських офіцерів у Катині.