Дванадцять українських полярників завтра вирушать на рік в Антарктиду

Двадцята українська антарктична експедиція у складі 12 полярників вирушить 31 березня з аеропорту "Бориспіль" на станцію "Академік Вернадський", де проведуть цілий рік

"Нині в Антарктиді завершують свою річну дослідницьку вахту (2014-2015) дванадцять зимівників 19-ї експедиції, які після передачі станційного господарства своїм наступникам орієнтовно десь у середині квітня мають повернутися додому, в Україну. Нова ж група полярників вирушить їм на зміну завтра о 7-ій ранку", - цитує "Укрінформ" слова заступника міністра освіти і науки Максима Стріхи на урочистому заході з цієї нагоди, передає Еспресо.TV.

За словами директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Валерія Литвинова, НАНЦ разом із науково-технічною радою "Антарктика" сформували план робіт, який потрібно виконати під час зимівлі 20-ї експедиції. Це - фундаментальні і прикладні геокосмічні, геофізичні, геологічні, біологічні, гідрометеорологічні, медико-фізіологічні та інші дослідження і спостереження.
"Згідно з цим формувався й склад дванадцятки зимівників - сім науковців і п'ять фахівців, чиї службові обов'язки полягають у підтриманні безперебійного функціонування різноманітних систем станційного обладнання (механік, дизеліст, адміністратор засобів зв'язку) і забезпечення життєдіяльності персоналу зимівників (лікар та кухар)", - зазначив Литвинов.

Він зазначив, що переважна більшість (8 із 12) учасників 20-ї експедиції мають досвід антарктичної зимівлі. "Зокрема, очільником колективу зимівників буде 57-річний науковий співробітник НАНЦ геофізик-киянин Віктор Лук'ященко, який обов'язки начальника станції поєднуватиме зі здійсненням сейсмоакустичного моніторингу та проведенням досліджень щодо еманації радону (реєстрації виділень цього інертного газу, який має кілька різних ізотопів). Для Віктора Дмитровича антарктична зимівля 2015-2016 буде вже п'ятою: до цього він працював на "Академіку Вернадському" в 7-ій, 9-ій, 15-ій і 17-ій експедиціях, причому у дев'ятій, як і нині, був начальником станції", - повідомив Литвинов.

За словами Лук'ященка, учасники експедиції окрім завдань відповідно до Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки, матимуть і кілька нових. "Зокрема, ми беремо участь у дослідженнях у міжнародних проектах. Серед них - фізика ближнього космосу, магнітосфера, наносфера, сейсмологія, ультразвук, радон. З нами їдуть два метеорологи та два біологи, які будуть проводити міжнародні дослідження в своїй галузі. Інші спеціалісти також будуть задіяні в міжнародних проектах", - заявив Лук'ященко.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що українська антарктична станція "Академік Вернадський" може припинити свою діяльність через брак грошей.