Екс-прем’єра Ізраїлю засуджено за хабар у понад $140 тис.

Окружний суд Єрусалиму визнав сьогодні колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта винним по черговій справі про корупцію

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Мова йде про так звану "справу Моріса Таланскі", по якій в липні 2012 року Ольмерт був виправданий Єрусалимським окружним судом. "Суд змінює своє рішення в цій справі, адже отримані неспростовні докази обману громадської довіри", – йдеться у вердикті інстанції.

Вирок Ехуду Ольмерту по цій справі буде оголошено в Окружному суді Єрусалиму 5 травня.

Ольмерт 31 березня був визнаний винним в отриманні хабара при будівництві житлового комплексу "Холіленд" в Єрусалимі. Як встановив суд, колишній прем'єр отримав 500 тис. шекелів (близько $143 тис.) від свого брата Йосі Ольмерта, який був посередником між екс-главою уряду і підприємцем Шмуелем Дахнером. Дахнер згодом став державним свідком у цій справі, однак помер рік тому після виступу в залі суду.

Наприкінці березня окружний суд Тель-Авіва відкинув усі свідчення екс-прем'єра, звинувативши його у брехні. "Колишній глава уряду брехав під час судового розгляду", – підкреслив суддя Давид Розен, зачитуючи вирок. Ольмерт став першим в історії єврейської держави прем'єр-міністром, якого суд визнав винним у справі про корупцію.

"Холіленд" – це комплекс висотних житлових будинків у Єрусалимі. За даними слідства, в період з 1994 по 2007 рік його забудовник заплатив міським чиновникам кілька мільйонів шекелів за просування проекту і внесення до нього численних змін.

Більшу частину цього періоду Ольмерт обіймав посаду єрусалимського мера, а потім – у 2006 році – зайняв крісло прем'єр-міністра. Справу проти Ольмерта було відкрито в 2007 році, а в 2008 він був змушений піти у відставку.

Раніше Ольмерт ставав фігурантом інших справ про корупцію. По одній із цих справ у вересні 2012 року він був засуджений до року в'язниці умовно. Суд тоді визнав доведеним, що в 2003-2005 роках, обіймаючи посаду міністра промисловості, торгівлі й праці, Ольмерт чинив тиск на державний фонд інвестицій, домагаючись субсидій і пільг для знайомих бізнесменів.

При цьому в тому ж 2012 році у справі про хабарництво колишній прем'єр-міністр Ізраїлю був виправданий судом.