ВООЗ вирішила не забороняти електронні сигарети

За результатами 16-й Всесвітній конференції Всесвітньої організації охорони здоров'я "Тютюн або здоров'я" експерти ВООЗ заявили, що потрібно зберегти можливість використання електронних сигарет для зниження рівня тютюнопаління

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на офіційний сайт конференції.

"Необхідні подальші наукові дослідження (впливу електронних сигарет на здоров'я населення), але, тим не менш, не потрібно закривати двері для використання електронних сигарет як потенційного інструменту скорочення рівня куріння", - йдеться у повідомленні.

"Електронні сигарети можуть стати механізмом, який дозволить людям кинути палити", - заявив на конференції директор програм Tobacco Free Initiative Всесвітньої організації охорони здоров'я Арманд Перуджа.

Співробітник Центру Онасіса з кардіологічної хірургії (Афіни, Греція) Константінос Фарсалінос презентував дослідження з використання електронних сигарет в США і країнах Європи, яке охоплювало близько 19500 людей.

"Дослідження показало, що 81% респондентів кинули курити за допомогою електронних сигарет. При цьому значна частина відмовилася від куріння звичайних тютюнових виробів вже протягом першого місяця використання електронних сигарет", - розповів Фарсалінос.

За словами грецького дослідника, "якщо хоча б 3% курців переключиться на електронні сигарети, можна буде врятувати більше 2 млн. людських життів протягом наступних 20 років".

У свою чергу, дослідження вчених Жана-Франсуа Еттер (Інститут глобального здоров'я, Університет Женеви, Швейцарія) і Томаса Айзенберга (Центр дослідження тютюнових виробів, Виргінський університет співдружності, США) показало, що рівень залежності та звикання споживачів електронних сигарет нижче, ніж у споживачів деяких альтернативних інструментів боротьби з курінням - наприклад, жувальної гумки, яка містить нікотин.

"Електронні сигарети - це не самий сильно діючий спосіб доставки нікотину в кров людини, яка їх використовує. Ніхто не каже, що електронні сигарети на 100% безпечні. Але вони набагато безпечніше звичайних сигарет. Ми вибираємо менше з двох зол. Тому не потрібно впроваджувати занадто жорстке регулювання для електронних сигарет і нікотинових вапоризаторів", - упевнений Еттер.

Конференція Всесвітньої організації охорони здоров'я "Тютюн або здоров'я" проводиться раз на три роки і вважається одним з наймасштабніших міжнародних форумів у сфері боротьби проти тютюну. Учасники - представники ВООЗ, відомі політичні, громадські діячі. Цього року конференція проходила в Абу-Дабі (ОАЕ) з 17 по 21 березня 2015 року.