Депутати пропонують звернутися до нідерландського парламенту із проханням повернути скіфське золото

На їхню думку, скіфське золото має бути повернуте не в Крим, з якого вивезли золото, а безпосередньо в Україну

Декілька народних депутатів України зареєстрували проект постанови про звернення Верховної Ради до парламенту Нідерландів із проханням посприяти в поверненні в Україну скіфського золота. Відповідний проект постанови від 27 березня внесли депутати Сергій Тарута (позафракційний), Ірина Подоляк (фракція "Об'єднання "Самопоміч") та Віктор Єленський (фракція "Народний фронт"), передає Інтерфакс-Україна.

"Від імені народу України звертаємось до членів генеральних штатів Королівства Нідерланди із проханням приділити належну увагу важливому для нас питанню повернення українських культурних цінностей його власнику – народу України – і не допустити недотримання норм міжнародного права", - йдеться в тексті запропонованого звернення.

Українські депутати нагадують, що йдеться про частину виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі" з колекцій Кримського центрального музею Тавриди (451 одиниця зберігання), Керченського історико-культурного заповідника (190 одиниць), Національного заповідника "Херсонес Таврійський" (28 одиниць) та Кримської республіканської установи "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" (1442 одиниці зберігання), які належать до державного Музейного фонду України та експонувалися в Музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету з 6 лютого по 31 серпня 2014 року.

Наразі, зазначено в проекті, закінчилися терміни дії всіх документів, які дозволяли вважати перебування музейних цінностей на території Королівства Нідерланди законним.

Як повідомлялося, виставку "Крим - золотий острів у Чорному морі" було відкрито в Музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого 2014 р. Її сформовано з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

10 вересня 2014 року в Мінкультури РФ поінформували, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернено до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, в якому музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагають повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".