Валерій Чалий може залишити Україну

Керівник зовнішньополітичного напрямку адміністрації президента України Валерій Чалий очікує на призначення на посаду посла в США

Цю інформацію "Європейській правді" підтвердили декілька джерел в дипломатичних службах України та США, передає Еспресо.TV.

Процедуру його призначення ініціювали ще минулого року – наприкінці осені до Вашингтона був надісланий запит на агреман (згоду) на призначення Чалого.

Станом на недавній час агреман до Києва не надходив, однак всі співрозмовники видання висловили впевненість, що це – лише питання процедури і найближчим часом Вашингтон погодить особу нового посла.

Наразі послом України в США є кадровий дипломат Олександр Моцик, призначений на цю посаду в 2010 році. Моцику закидали надмірну лояльність до режиму Януковича, проте одразу після зміни влади в Україні посла в США не замінили.

За усталеною дипломатичною практикою, офіційно столиці не коментують призначення послів на етапі надання агреману.

Нагадаємо, нещодавно Валерій Чалий в ефірі одного з телеканалів висловив думку, що рішення Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні оборонних засобів – це шлях до деескалації ситуації на Донбасі та встановлення миру.