У Росії вчителю загрожує 4 роки ув’язнення через вірші на підтримку України

Вчитель російської школи написав вірш на підтримку України, у якому засудив путінську агресію та анексію Криму

Олександру Бившеву загрожує до 4 років позбавлення волі. Чоловік написав вірш "Українським патріотам" і опублікував його на своїй сторінці в "Вконтакте" в березні минулого року, передає "Новая газета".

Після появи цього віршу директору школи, в якій викладав Олександр Бившев, надіслали лист з цим віршем і пропозицією оцінити вчинок вчителя. 

"Вірш в школу прислали з Криму. Один з кримських патріотів надіслав нам його з питанням: "Як така людина може працювати в школі?" Коли я прочитала вірші - одразу звернулася до колишньому прокурора Кромського району Максима Гришина з проханням дати їм правову оцінку. 8 травня на вимогу прокуратури ми провели педраду, на якій розбирали цей вірш. На педраді була присутня заступник прокурора. Всі вчителі висловилися вкрай негативно про вірш. Мені здалося, що Бившев був роздратований тим, що жодна людина в його захист якихось слів не вимовила", - розповіла директор Кромської середньої школи Людмила Агошкова.

Директор зазначила, що до подій в Україні Бившев писав інші вірші - про Велику Вітчизняну війну, про побут, видав збірку дитячих віршів. "Що з ним сталося потім - я не знаю. Наскільки мені відомо, його дитинство було якось пов'язано з Україною і мати звідти", - сказала директор. 

Один зі свідків у справі вчителя зазначив:" Він підтримує право українців на незалежність та європейський вибір. Я вважаю, це неприпустимо" 

Олександра Бившева судять за частиною 1 статті 282 КК РФ (розпалювання національної ворожнечі), йому загрожує до 4 років позбавлення волі. Висновок у справі Бившева будується на свідченнях 43 свідків, в основному - вчителів.