Українську актрису запрошують в Голлівуд

Лариса Кадочникова на початку травня відправиться в Лос-Анджелес, де покажуть найкращі українські стрічки

У США побачать кілька кращих українських фільмів ХХ століття, в яких знімалася видатна українська актриса Лариса Кадочникова, передає Cultprostir.

За словами самої актриси, поїздка до Голлівуду для неї – "і відповідальність, і іспит, а також дитяча мрія, пов'язана з символами та ідолами "фабрики мрій".

На початку травня − на запрошення американської сторони − за океан відправиться золотий пакет українських фільмів. Серед яких: "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, "Білий птах з чорною ознакою", "Криниця для спраглих" і "Вечір напередодні Івана Купала" Юрія Іллєнка, деякі інші картини. У багатьох з цих стрічок головні ролі зіграла Лариса Кадочникова, муза Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка та Іллі Глазунова.

Головні фільми Кадочникової − це класика кіно ХХ століття. "Тіні забутих предків" з'явилися на екранах близько 50 років тому − і став одним з найтитулованіших українських фільмів за всю історію вітчизняного кінематографа. "Криниця для спраглих" (цього фільму теж 50 років) піддався жорстокій цензурі, проте ця картина стала одним з символом українського політичного кіно. Як і наступна робота за участю Кадочникової – "Вечір напередодні Івана Купала".

Голлівуду покажуть також фільм Юрія Іллєнка 1970 "Білий птах з чорною ознакою". Тут першу головну роль зіграв на екрані Богдан Ступка. Картина була відзначена головним призом на Московському міжнародному кінофестивалі.

Кадочникова зізнається, що хвилюється − як приймуть "мешканці" Голлівуду вишуканий український поетичний кінематограф ХХ століття, адже традиції "фабрики мрій" все-таки більше в площині масового кіно. Однак, на думку актриси, мова кіно − універсальний засіб спілкування між народами.