Прокремлівський президент Чехії Земан заявив, що не хоче зустрічатися з послом США

Глава Чехії Мілош Земан дав інтерв'ю інтернет-порталу Parlamentní listy, в якому зробив заяву, здатну викликати справжній дипломатичний скандал

Земан сказав, що "двері в Празький град для посла США в Чехії Ендрю Шапіро закриті", передає Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Празький град - це резиденція глави Чеської Республіки. Американський посол деякий час тому розкритикував плани Земана поїхати 9 травня в Москву на урочистості з нагоди Дня Перемоги.

"Я навіть не можу собі уявити, щоб посол Чехії в Вашингтоні давав поради президенту США, куди тому їздити у службові відрядження", - заявив Мілош Земан.

На даний момент реакції на ці слова президента Чехії від посольства США чи американського Держдепартаменту не послідувало.

Нагадаємо, наприкінці  2014 року Земан, перебуваючи з візитом у Казахстані, повторив позицію Росії, що Україні не можна вступати в НАТО і потрібно залишитися позаблоковою, а також висловився за "фінляндизацію" Україна. Тобто відмову країни від самостійної політики і частини суверенітету на користь сильного сусіда.

Також  Земан в інтерв'ю російському телеканалу заявив, що в Україні відбувається "звичайна громадянська війна" та країнам Заходу не потрібно надавати допомогу Україні. Президент Чехії також дозволив собі назвати України "штучної країною".

Також Мілош Земан вирішив поїхати до Москви на урочистості з нагоди 70-річчя перемоги над нацизмом у Європі, хоча лідери  Німеччині, Великої Британії, Норвегії,Грузії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Словаччини відмовилист від запрошення Путіна. 

Запрошення прийняли 32 лідери, серед них переважають президенти і прем’єри країн Азії і пострадянського простору.

Також Мілош Земан порівнював смолоскипну ходу на честь Степана Бандери з маршами нацистів у гітлерівській Німеччині.

Проте, слід розуміти, що заяви і позиції Земана не показують загальні настрої чехів. Чехія - парламентська республіка в якій вплив президента обмежений, а більшими повноваженнями наділений Парламент країни.