Російські банки через борги "анексують" сонячні електростанції Клюєвих в Криму, - ЗМІ

Через втрату українських "зелених тарифів", сонячні електростанції в Криму не змогли погасити взяті в російських банках кредити, тому переходять у їх власність

Про це пише російська газета "КоммерсантЪ" з посиланням на власні джерела, передає Еспресо.TV

Йдеться про проекти, якими керувала австрійська Activ Solar, що входить в бізнес-імперію наближених до Віктора Януковича братів Клюєвих. Компанія побудувала на півострові 407,2 МВт СЕС, з яких на момент анексії Криму Росією були підключені до мережі 227,5 МВт. Станом на 2013 рік, вони виробляли 25% електроенергії на острові. 

Кредити під ці проекти надавали російські "Сбербанк России" група ВТБ, ВЕБ, їх дочірні структури, а також український "Ощадбанк".

Борг, виданий "Сбербанком", знаходиться на балансі російського Агентства збереження вкладів (АСВ): майно (включаючи СЕС) в Криму перейшло агентству за рахунок "компенсації" кримським вкладникам банку. Загальна заборгованість СЕС перед банками становить приблизно 800 млн євро, стверджує джерело газети.

Видання також повідомляє, що проекти зеленої генерації в Україні будувалися з розрахунком на підтримку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), їх окупність забезпечувалася так званим зеленим тарифом (0,446 євро за 1 кВт год). Кредити під ці проекти також видавалися в євро. 

Але у квітні минулого року платежі ВДЕ в Криму від українського оператора "Енергоринок" припинилися і станції зупинилися. А з весни 2014 року запровадили для всіх електростанцій в Криму єдиний тариф, в 2015 році він становить 3,47 руб. за 1 кВт год, надбавок для ВДЕ немає.

Як повідомляє джерело газети, держбанки вже обговорювали питання про компенсацію витрат на СЕС на нараді у віце-прем'єра Дмитра Козака в кінці 2014 року. 

Нагадаємо, раніше вже повідомлялося, що через борги перед російськими банками майно австрійської Activ Solar братів Клюєвих, що володіє близько 400 МВт сонячних електростанцій в Криму, можуть забрати російські банки за борги в $300 млн.

Також можна додати, що Україна планує підвищити ціну на електроенергію для анексованого Росією Криму на 13%