Україна була і є унітарною державою, - Порошенко

Президент погодиться на референдум щодо державного устрою, якщо цього захоче народ

Президент Петро Порошенко заявив, що 90% населення України підтримує унітарну модель держави, передає Еспресо.TV. Про це він заявив в ході засідання Конституційної комісії, пише РБК-Україна.

"Децентралізація не має нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і буде залишатися унітарною державою", - сказав він. Він зазначив, що соціальні дослідження показують, що "підтримка унітарної моделі становить майже 90%".

Водночас, Порошенко зазначив, що готовий до референдуму щодо державного устрою України.

"Я готовий до того, щоб ми запустили рефердум з питання державного устрою України, якщо ви будете бачити в тому необхідність», - сказав Порошенко.

При цьому, президент наголосив, що децентралізація в Україні буде відбуватись за польською моделлю. Водночас процес децентралізації не торкнеться питань оборони, національної безпеки і зовнішньої політики. 

"Хочу попередити, що є коло питань , яких децентралізація не торкнеться жодним чином. Навпаки, роль центру у цих питаннях збільшиться. Я сподіваюся на вашу підтримку. Це стосується питань оборони, національної безпеки, зовнішньої політики. Дуже вжно, щоб ми забезпечили координацію дій з центром у питанні боротьби з корупцією, це стосується ролі центру в питанні забезпечення прав і свобод громадян та забезпечення суверенітету, територіальної цілісності", - заявив Порошенко.