Кредитозамінник: Греція вибиватиме з Німеччини 279 млрд євро за "військові грішки" Другої світової

Греція буде вимагати виплати Німеччиною репарацій за нацистську окупацію в роки Другої світової війни в розмірі 279 млрд євро

Про це заявив заступник міністра фінансів Греції Дімітріс Мардас, повідомляє телеканал "Дождь" з посиланням на грецьку газету "Катимерини".

Парламентська комісія з грецького держборгу розпочала роботу минулого тижня. Вона оцінює в тому числі розмір репарацій за німецьку окупацію, борг Німеччини перед Центробанком Греції по "окупаційній позиці" і число вивезених з країни в роки війни археологічних цінностей.

Виплати по "окупаційній позиці" оцінюються в 10,3 млрд євро.

Питання про виплату репарацій останнім часом неодноразово піднімалося з ініціативи нової грецької влади, які бажають скоротити навантаження на бюджет країни через виплати європейським кредиторам. Лівий уряд Алексіса Ціпраса звинувачує сучасну Німеччину в непомірному насадженні режиму скорочення витрат, який не дає розвиватися грецькій економіці. Вимоги про виплату репарацій вже неодноразово відкидалися німецькими політиками.

Читайте також: Географія потенційних зрадників. Хто перший продасть Євросоюз Путіну

Розмір державного боргу Греції в даний момент становить понад 346 млрд євро, тобто 175% від ВВП (у Німеччині аналогічний показник сягає лише 79% ВВП). У розрахунку на одного громадянина країни сума боргу становить майже 31,4 тисячі євро.

Черговий термін виплат по грецькому держборгу настає 9 квітня. Влада Греції вже зобов'язалися перерахувати Міжнародному валютному фонду 460 млн євро, щоб отримати черговий транш для фінансування діяльності державних органів.

У той же час прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас сьогодні приїде в Росію, а 8 квітня зустрінеться з Володимиром Путіним. Греки будуть просити Росію знижку на газ, кредит, відміна продуктових санкцій для Греції та участь у російському газопроводі "Турецький потік".

Як вже написала російська газета "Коммерсантъ", Росія готова дати газову знижку Греції, але в обмін на грецькі підприємства.

Також напередодні візиту грецького прем'єра російські ЗМІ писали, що Путін не упустить нагоду задешево "перекупити" Грецію у ЄС.