"Вуха" Коломойського. Прокуратура вимагає суд скасувати приватизацію трьох енергокомпаній

Генпрокуратура просить суд визнати незаконними приватизацію ПАТ "Дніпроенерго", ПАТ "Закарпаттяобленерго" та ПАТ "Донбасенерго"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу ГПУ.

"Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян та держави в суді, Генеральна прокуратура України як самостійний позивач 3 квітня 2015 року звернулась до суду про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій ПАТ "Дніпроенерго" і ПАТ "Закарпаттяобленерго", - йдеться в повідомленні.

Також, згідно повідомлення, судом розглядається заява прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабінету Міністрів України та Фонду державного майна України щодо приватизації належних державі акцій ПАТ "Донбасенерго".

"Позови обґрунтовано тим, що умови приватизації, визначені в оскаржуваних актах Уряду та Фонду державного майна України, прийнятих з перевищенням повноважень і в порушення ст. 19 Конституції України та Законів України "Про управління об’єктами державної власності", "Про приватизацію державного майна", сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання належних державні акцій наперед визначеними суб’єктами, чим значно звужено коло потенційних покупців", - йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

В прокуратурі зазначають, що порушення держпрограми приватизації відбулося через відсутність торгів та конкуренції.

"Через відсутність конкуренції державний пакет акцій ПАТ "Дніпроенерго" продано за ціною, яка лише на 0,48 % вища від стартової, а ПАТ "Закарпаттяобленерго" – на 4,2 %. У такий спосіб відчужено корпоративні права на суму понад 2 млрд. грн. Для порівняння: нещодавня приватизація 25 % державного пакета акцій цього ж ПАТ "Закарпаттяобленерго" відбулася за ціною, яка у 3,9 разів вища від початкової", - уточнюють в прокуратурі.

Також в ГПУ кажуть, що якщо суд визнає приватизацію незаконною, це дозволить повторно продати підприємства за прозорими умовами та іноземним інвесторам.

В 2012 році енергохолдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова приватизував 25% акцій ПАТ "Дніпроенерго" за 1 млрд 179,7 млн ​​грн. При цьому холдинг був єдиним учасником приватизаційного конкурсу.

У 2012 році ТОВ "Енергетична Україна ТВ" (Київ) виграло конкурс з приватизації 50% акцій обласної енергопостачальної компанії "Закарпаттяобленерго" з ціною 140,7 млн ​​грн.

А 60,8% акцій "Донбасенерго" в серпні 2013 за 718,9 млн гривень, на 12% більше стартової ціни. Покупець - "Енергоінвест Холдинг" - зареєстрований 20 червня 2013 в Донецьку. Компанія на 100% належить нідерландській Energoinvest Holding BV, її кінцевий мажоритарний власник - Ігор Гуменюк.

Нагадаємо, на нещодавньому засіданні Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації прийшов олігарх Ігор Коломойський і заявив, що в Україні потрібно провести реприватизацію. В тому числі він наводив ці три енергогенеруючі компанії.