Росіяни готові дати газову знижку Греції, але в обмін на грецькі підприємства, - ЗМІ

Росія готова розглянути питання надання Греції знижку на газ і нових кредитів, але в обмін на певні грецькі активи

Про це пише газета "Коммерсантъ" з посиланням на слова свого співрозмовника в російському уряді у переддень візиту до Росії грецького прем`єр-міністра Алексіса Ціпрас, передає Еспресо.TV.

До Москви він прибуває сьогодні ввечері, а завтра вранці зустрінеться в президентом Володимиром Путіним. У нього також заплановані переговори з прем'єром Дмитром Медведєвим, спікером Держдуми Сергієм Наришкіним і патріархом Кирилом.

Греція зацікавлена ​​в знижці на газ з 2016 р і ослабленні умов take-or-pay. Про це йшлося в ході візиту до Москви минулого тижня міністра енергетики Греції Панайотіса Лафазаніса. За поточним контрактом у другому кварталі 2015 ціна російського газу для грецької компанії DEPA може скласти трохи більше $ 300 за 1000 куб. м. Контракт вже переглядався в лютому 2014, коли ціна була знижена на 15%, до $ 399 за 1000 куб. м., а обсяг take-or-pay зменшений до 2 млрд куб. м.

"Ми також готові обговорити можливість виділення Греції нових кредитів. Але тут ми, в свою чергу, зацікавлені у зустрічних рухах - зокрема, в плані отримання Росією певних активів в Греції", - говорить співрозмовник видання.

Читайте також: Географія потенційних зрадників. Хто перший продасть Євросоюз Путіну

Про які саме активи йдеться, він не уточнив. У 2013 р "Газпром" розглядався як потенційний інвестор для DEPA, виставленої на приватизаційний конкурс. Результатом кількох місяців переговорів стала відмова російської компанії від участі в конкурсі і сумніви в перспективності активу. У РЖД цікавилися придбанням морських портів Афін і Салонік, а також залізничного оператора TrainOSE.

Надання кредиту Афінам може стати однією з ключових тем в переговорах, вважає німецьке видання Spiegel, що посилається на чиновників грецького уряду.

Ще однією важливою темою на переговорах Путіна і Ципраса можуть стати відносини Росії з ЄС, заявляв прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. 

Напередодні візиту грецького прем'єра російські ЗМІ писали, що Путін не упустить нагоду задешево "перекупити" Грецію у ЄС.