Російські геї поїхали до Лондона для обміну досвідом

У Росії для борців за права людини, особливо для ЛГБТ-активістів, настали важкі часи

Про це пише The Guardian, передає Газета.Ру

"Звичайно, люди налякані", - цитує газета директора ЛГБТ-організації "Максимум" Сергія Алексєєнко.

"Три або чотири роки тому були індивідуальні радикали, але тепер вони формують групи. Вони виступають з погрозами в соціальних мережах, вони публікують дані про активістів, про їхні сім'ї, вони погрожують фізичним насильством. Тільки дурній людині не буде страшно", - зазначив він.

Як уточнює видання, в Лондон прибула група з десяти російських активістів, щоб вивчити досвід ЛГБТ-організації Stonewall. Співрозмовники газети розповіли про те, як їхні організації стають об'єктами розслідувань і стеження, а також про те, як вони бояться зростаючої нетерпимості в російському суспільстві.

Глава ЛГБТ-організації "Ракурс" Тетяна Винниченко відзначила, що сформована ситуація, принаймні, об'єднала активістів. "Інші НКО взяли рух ЛГБТ на борт", - сказала вона. Якщо раніше ЛГБТ-лідери конкурували, то тепер вони відчувають певну відповідальність, вони знають, що повинні працювати разом, додала Винниченка.

Коли у активістів запитали, чи вважають вони, що в найближчі п'ять років ситуація для ЛГБТ-громадян у Росії покращиться, троє підняли руки. "Нам потрібно сподіватися", - сказав Алексєєнко. "В іншому випадку як ви можете бути активістом, якщо ви не відчуваєте оптимізму, що буде краще?" - додав він.