Росія становить військову загрозу для всього світу, - чеський генерал

Начальник Генштабу Збройних сил Чехії Петр Павел вважає, що нинішня позиція Росія становить загрозу для всього світу

Про це він сказав в інтерв’ю чеського агентства ČTK, передає Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

"Надто самовпевнена і дуже напориста політика російського керівництва сьогодні становить військовий ризик для світу", – зазначив Павел.

Чеський генерал наголошує, що у політиці Кремля наразі немає чіткої мети, існують лише заяви Володимира Путіна про прагнення повернути Росії "важливість і гордість", але російський президент не каже, як далеко він готовий зайти.

"Акцент на посилення можливостей російських Збройних сил, на спосіб їх використання упродовж кількох останніх років викликає побоювання і, звичайно, було б дуже короткозорим злегковажити цією загрозою, чи намагатися перетворити її на банальність як другорядну, яка не має на нас безпосереднього впливу", – зазначив Павел.

Другою загрозою для світу чеський воєначальник назвав ісламський екстремізм, який сьогодні уособлює угруповання "Ісламська держава".

На його думку, є ще одна загроза, яка нині стоїть перед людством – це демографічна загроза.

"Свій вимір безпеки матиме і певна демографічна загроза, тобто різна еволюція зростання народонаселення європейських народів та еміграційних меншин, з яких більшість вже упродовж кількох поколінь мають громадянство", – каже Петр Павел.

У вересні минулого року начальника Генштабу Збройних сил Чехії Петера Павела обрали головою Військового комітету НАТО. Цю посаду 53-літній генерал Павел посяде з 1 липня 2015 року. (Керівник Військового комітету НАТО обирається терміном на три роки).