Директор "Молодості" очікує в Каннах справжнє російське кіно, а не агітку Путіна

На думку Халпахчі, пропагандистський фільм за участю Путіна про анексію Криму не має нічого спільного з мистецтвом, щоб бути представленим на Канському фестивалі

Таку думку висловив генеральний директор Міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу у Парижі, пише Еспресо.TV.

"По-перше, бажання представити і представлення на Канському кінофестивалі – це є різні речі. Я гадаю, що бажання Путіна значно ширші, ніж Крим, але сподіваюсь, що це теж тільки бажання", - сказав він.

Разом з тим, за його словами, на Канському кінофестивалі існує кіноринок, де продюсери платять гроші, щоби показати у світі фільми, тож стрічка й може бути показана.

"Я бачив фрагменти цього фільму, це не має нічого спільного з мистецтвом, навіть у плані документалістики, тому я думаю, і це є завданням міжнародної кінопреси - гідно оцінити такий вчинок російських продюсерів", - зауважив Халпахчі.

Він також висловив сподівання, що талановиті російські кінорежисери все ж привезуть у Канни справжнє кіно. "Я сподіваюся справжній російський кінематограф буде представлений на Канському кінофестивалі, бо такі фільми як "Левіафан", який був показаний торік, - це дійсно інша Росія і це велике кіномистецтво", - підкреслив гендиректор кінофестивалю "Молодість".

Йому вторує і голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко: "Нам справді потрібно чітко усвідомлювати, що існує велика різниця між мистецтвом і пропагандою, і зараз це надзвичайно актуальне питання".

За його словами, відвертій пропаганді, яка немає жодного стосунку до мистецтва і має на меті лише маніпуляцію суспільною свідомістю, не місце там, де увага суспільства прикута до художніх речей.