Фірташа змусили платити. Нардепи підтримали створення прозорого газового ринку в Україні

На газовий ринок України обіцяють пускати всіх - на засадах вільної конкуренції

Рада прийняла закон "Про ринок природного газу" (№2250), яким створює організаційні, правові та економічні основи функціонування лібералізованого ринку природного газу в Україні, повідомляє Еспресо.TV.

Закон підтримали 290 депутатів. 

Прийнятим законом впроваджується повноцінний та конкурентний ринку природного газу в Україні. Зокрема, прийняття закону має забезпечити можливість впровадження механізмів функціонування ринку природного газу, які використовуються у міжнародній практиці.

Закон передбачає також створення нормативної бази діяльності на ринку природного газу, а також - забезпечення недискримінаційного доступу до ринку природного газу його суб’єктів та всіх споживачів. 

Створення в Україні повноцінного ринку природного газу має привести, в свою чергу, до  інтеграції українського рику газу з ринками природного газу сторін Енергетичного Співтовариства, в тому числі - через створення регіональних ринків природного газу.

Згідно фінальної версії законопроекту, закон визначає, що оператор газотранспортної системи - це суб'єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність з транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників).

Разом з тим за ключову поправку, яку змусили переголосувати на прохання представника Опозиційного блоку Юрія Мірошниченка проголосували 277 депутатів.

Поправкою забороняється використання державних газопроводів приватними операторами безкоштовно. Оренда чи концесія газорозподільчих систем не забороняється.

На прийнятті цієї норми на останньому засіданні Кабміну наполягав прем'єр Арсеный Яценюк, щоб заборонити Фірташу та Льовочкіну безкоштовно користуватися газорозподільними мережами України.