Порошенко: Другу світову війну розв'язали Сталін та Гітлер

Президент України Петро Порошенко вважає, що Адольф Гітлер і Йосип Сталін в рівній мірі винні в початку Другої світової війни

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на прес-службу президента України.

Президент України заявив, що Адольф Гітлер разом із Йосипом Сталіним розв’язали Другу світову війну і спробували поділити Європу. Про це президент сказав під час вшанування пам'яті загиблих від комуністичного терору українців, поляків та представників інших народів у заповіднику "Биківнянські могили".

"Поруч з українцями тут навічно упокоїлися і найкращі сини польського народу. За прямим наказом Сталіна і Берії без будь-якого суду, без слідства тисячі польських офіцерів, тисячі представників інтелігенції були знищені у катівнях НКВС і поховані в тому числі і тут, на зрошеній кров’ю землі Биківні", – відзначив у своєму виступі президент України.

За словами президента, події в Биківні стали відлунням вересня 1939 року, коли Адольф Гітлер разом із Йосипом Сталіним розв’язали Другу світову війну і спробували поділити Європу. "Аншлюс, анексія, окупація – наш східний сусід щойно освіжив в нашій пам'яті, що це таке", – сказав Петро Порошенко. Президент підкреслив, що не можна забувати жахіття, які пережили польський та український народи у ХХ столітті, аби більше ніколи не повторилися Бабин Яр чи Катинь, Голокост чи Голодомор.

Водночас президент зазначив, що, попри трагічні сторінки історії, обидва народи з гідністю подолали етап примирення та пробачення і перейшли до міцної дружби, взаємної підтримки та стратегічного партнерства. "Пам’ять про страшні часи терору зміцнює наші прагнення разом будувати майбутнє, у якому головною цінністю є людина, її життя, її права та свободи", – сказав Петро Порошенко.

Читайте також про те, що Європа ніколи не сприйме силової зміни кордонів України.