"МакГречка" від Міхалкова: режисер відкриває мережу фастфудів, щоб витіснити "Макдональдс"

Кінорежисери-брати Микита Міхалков та Андрій Кончаловський мають намір створити нову мережу ресторанів швидкого харчування

Кінорежисер Микита Міхалков і його брат, режисер Андрій Кончаловський хочуть відкрити в Росії свою мережу фастфудів, які склали б конкуренцію західним мережам, зокрема "Макдональдсу", передає Еспресо.TV., з  посиланням на російський «Коммерсант».

На розкрутку ідеї, яку підтримав президент РФ Володимир Путін, потрібно 971,8 мільйона рублів. Режисери направили 16 березня Путіну лист, в якому попросили посприяти в створенні мережі кафе-кулінарій під брендом «Їмо вдома!». Бренд, за інформацією газети, належить дружині Кончаловського, акторці та телеведучій Юлії Висоцькій. Вона ж повинна стати обличчям нової мережі.

Кулінарії Кончаловський і Михалков запропонували поєднати з невеликими магазинами. Страви для мережі пропонується готувати на регіональних фабриках-кухнях, при цьому меню повинно на 30-40 відсотків складатися з місцевих продуктів. Фабрики-кухні, в свою чергу, також будуть постачати харчуванням соціальні установи, включаючи дитячі будинки та інтернати.

Мета проекту, як випливає з листа Путіну, - сприяння імпортозаміщення та створення «альтернативи західним мережам фастфуду». За розрахунками режисерів, у разі реалізації проекту він окупиться менш ніж за 5 років. В якості пілотного проекту Кончаловський і Михалков хочуть побудувати в Московській і Калузькій областях дві фабрики-кухні, відкрити 41 кафе і 91 кулінарію.

24 березня Путін, за інформацією «Коммерсанта», доручив віце-прем'єру Аркадію Дворковичу розглянути проект режисерів в рамках програми імпортозаміщення. Як повідомило виданню джерело в уряді, 9 квітня у Дворковича відбудеться нарада за участю представників Мінекономіки, Мінпромторгу, Мінсільгоспу, адміністрацій Московської і Калузької областей, на якому розглядатиметься проект Михалкова і Кончаловського.

Існування планів створення національної мережі ресторанів швидкого харчування і листи Путіну підтвердив газеті Андрій Кончаловський. При цьому він висловив думку, що проект відповідає стратегії підтримки вітчизняного сільського господарства і малого та середнього бізнесу в цілому.