Кокотюха заспокоїв комуністів: Можете тримати портрети Леніна в туалеті

Письменник Андрій Кокотюха розтлумачив комуністам ухвалення закону про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки

Про це він сказав у ефірі Еспресо.TV.

"Давайте згадаємо свастику – нацистську символіку, яка заборонена, насамперед, в Німеччині і по всьому світу. Якщо знімають фільми про війну, я згадаю "17 миттєвостей весни" – фільм, знятий під патронатом КДБ, але в цьому фільмі повно нацистської символіки, свастики, нацистських офіцерів, до чого я це говорю? Якщо подібна радянська символіка згадується у художніх творах – таке використання символіки тут цілком логічно, відповідає символу епосі.

Але що заборонено – заборонено публічно ходити під червоними прапорами, публічно, не граючи в кіно, а просто на вулицях, носити і показувати цю символіку і головне – заборонено згадувати її в позитивному ключі, так само, як і нацистську символіку. Захоплюватися фашизмом – це кримінальний злочин, так само як відучора – захоплюватися Радянським союзом і комунізмом. Тепер лишається, щоб це узаконив президент.

А вдома піонерські значки, портрети Леніна можете тримати в туалеті, ванній, на кухні і вночі під червоним ліхтариком, чи під ковдрою слухати гімн Радянського союзу – ніхто цього вам не заборонить", - пояснив Андрій Кокотюха.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні і в цілому законопроект № 2558 "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки".