Пішов з життя український графік Богдан Сорока

Відомий митець помер у віці 74 років у Польщі

Сумну звістку на своїй сторінці у Facebook повідомив єпископ Української Греко-католицької церкви, президент Українського Католицького Університету Борис Гудзяк, передає Еспресо.TV. 74-річний графік, автор кількох персональних виставок в Україні і світі, Богдан Сорока помер у Польщі, де він тимчасово перебував. Сорока відомий створенням ліногравюр - вирізанням малюнка на лінолеумі.  

Перші лінорити Сорока створив 1969 - як ілюстрації до збірки поезій Ігоря Калинця «Відкривання вертепу», які були надруковані за кордоном під назвою «Поезії з України». Це спонукало КДБ порушити кримінальну справу проти художника, десятиліття його твори забороняли виставляти і згадувати його ім'я в пресі. Однак художник не залишав роботи над графічними циклами «Українська міфологія», «Купальські забави», «Символи Григорія Сковороди», «Похід гномів», «Подорож Узбекистаном», «Архітектура Львова», «Символи та емблеми», «Дерев'яні церкви Галичини» . Створив графічні ілюстрації до творів Лесі Українки, Романа Іваничука, Василя Стефаника, Тараса Шевченка, Івана Кошелівця. 1989 отримав премію на міжнародному конкурсі екслібриса у Вільнюсі. 

Богдан Сорока народився в 1940 у в'язниці «Бригідки», де була укладена його мати Катерина Зарицька. Його батько - Михайло Сорока, український дисидент, член ОУН, протягом 30 років був в'язнем радянських таборів, організував рух опору в'язнів «ОУН-Північ». Виховували Богдана батьки матері - Мирон Зарицький, видатний український математик, професор Львівського університету, і його дружина Володимира. У 1964 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. За освітою - кераміст. Від 1964 до 1993 року працював у Львівському художньому комбінаті живописцем-монументалістом.