Презентовано найменший комп'ютер у світі — він поміщається на ребрі монети

Розроблено найменший автономний комп'ютер у світі - Michigan Micro Mote, розмір якого усього два міліметри в ширину

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на Український Телекомунікаційний Портал.

Півтори сотні таких пристроїв поміщаються у наперсток. Його творці кажуть, що комп'ютер, який почав розроблятися більше десяти років тому, працює як розумний датчик, здатний об'єднувати буденні речі в єдину мережу.

Michigan Micro Mote є першою повноцінною робочою комп'ютерною системою розміром усього у два міліметри в ширину. Повноцінна комп'ютерна система - це та, яка вміє приймати дані, обробляти їх, зберігати і знати, що з ними робити далі. Безсумнівно, вона повинна мати можливість виведення обробленої інформації.

Фото: portaltele.com.ua

Девід Блау, професор кафедри електротехніки та комп'ютерних наук Мічиганського університету, говорить, що пристроєм введення даних служать сенсори, пристроєм виведення - радіопередавачі.

До того ж, повноцінний комп'ютер повинен забезпечувати себе енергією самостійно. Micro Mote може. Пристрій обладнаний сонячними елементами, які заряджають батарею навколишнім світлом, причому необов'язково природного походження. Це дозволяє крихітному комп'ютеру працювати в постійному режимі.

Незважаючи на свої мініатюрні розміри, Micro Mote вміє фотографувати, реєструвати значення температури і тиску. Дослідники сподіваються знайти застосування мікрокомп'ютеру в різних областях, починаючи від медицини і закінчуючи промисловістю.

Мініатюрні розміри Micro Mote дозволяють вводити його в організм людини, де він може проводити електрокардіографічне дослідження, вимірювати тиск і температуру тіла. Мікрокомп'ютер може також використовуватися для пошуку родовищ нафти.

Micro Mote вже готовий до виробництва. Дослідницька команда не збирається зупинятися на досягнутому і планує створення ще більш дрібних комп'ютерів, які вона називає розумним пилом.

Читайте також про те, як журнал TIME помістив на обкладинку квантовий комп'ютер.