За загадковими смертями колишніх "регіоналів" може стояти Ахметов, – ЗМІ

Український бізнесмен Рінат Ахметов може бути пов'язаний із серією самогубств колишніх членів Партії регіонів

Про це пише видання Newsweek, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК-Україна.

"Війна України зі спонсорованими Росією сепаратистами не єдиний конфлікт у країні. Реформісти в країні борються за звільнення корумпованих державних установ", – йдеться в статті.

Видання зазначає, що принаймні вісім посадовців часів екс-президента України Віктора Януковича за останні три місяці померли при загадкових обставинах. Українські правоохоронні органи не хочуть говорити про цих людей.

Один із них – прокурор з Одеси Сергій Мельничук.

"Коли тіло Мельничука було знайдено 22 березня, міліція відразу заявила журналістам, що він покінчив життя самогубством. Але незабаром з'ясувалося, що сусіди викликали міліцію, почувши звуки боротьби. Патологоанатоми виявили, що Мельничук був сильно побитий до падіння. Пізніше в той же день прокурори Одеси перекваліфікували справу у вбивство і заарештували колишнього співробітника міліції, назвавши його "Громадянином K", – пише видання.

На запит про хід розслідування Генеральна прокуратура відповіла, що ця інформація є "державною таємницею". Пізніше було повідомлено, що чотири із семи смертей розслідуються як вбивства, дві справи були закриті у зв'язку з відсутністю ознак злочину.

Тижневик наголошує, головну роль у всіх цих справах грає Рінат Ахметов. В Україні зараз відкрито кілька кримінальних справ, пов'язаних з діяльністю Партії регіонів, де фігурує Ахметов. Однак більшість тих, хто може дати свідчення, вже мертві.

9 березня від кульового поранення у себе вдома помер екс-регіонал Сергій Мельник, який був засновником охоронної організації, яка контролювала активи створеної Ахметовим компанії Systems Capital Management. Як зазначає видання, Мельник багато знав про Ахметова, про те, як він отримав у власність державне майно.

Пізніше був знайдений мертвим ще один екс-"регіонал", колишній губернатор Запорізької області Олександр Пеклушенко, який був пов'язаний з Ахметовим у сфері бізнесу. В період з 26 січня по 28 лютого загинули Михайло Чечетов, Олексій Колесник, Микола Сергієнко, Сергій Вальтер і Олександр Бордюг. 

Читайте також: Геращенко підозрює, що Чечетова довели до самогубства "регіонали"

Newsweek відзначає, що всі вони отримували призначення від Партії регіонів, і при новому уряді опинилися під слідством.

Нагадаємо, Рінат Ахметов побував 22 січня на допиті в Генеральній прокуратурі України. Слідчі ГПУ допитували Ахметова протягом шести годин як свідка у справі про фінансування бойовиків на Донбасі, де фігурують нардеп від "Опозиційного блоку" Наталія Королевська, а також екс-нардеп від Партії регіонів Олександр Єфремов.