У небі над Балтикою російський винищувач ледь не зіткнувся з літаком США

Російський винищувач Су-27 пролетів занадто близько до американського розвідувального літака RC-135, ледь не зіткнувшись з ним у небі над Балтійським морем

Про це стало відомо виданню Washington Free Beacon від представника Міноборони США, передає Еспресо.TV з посиланням на "Українську правду".

Інцидент стався цього тижня.

Су-27 проводив ближнє перехоплення у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем розвідувального літака США. Інцидент викликав дипломатичний протест.

"Вранці 7 квітня літак США RC-135U здійснював рутинний політ у міжнародному повітряному просторі й був перехоплений російським Су-27 в небезпечній і непрофесійній манері", – наголосила прес-секретар Пентагону Ейлін Лайнез.

"Сполучені Штати піднімуть цей інцидент перед Росією за допомогою дипломатичних і офіційних каналів", – попередила вона. 

У Міноборони США розповіли, що російський винищувач наблизився до американського розвідника на відстань шість метрів. За словами посадовця, це було "безвідповідальне" зближення, що загрожувало життю екіпажу RC-135.

RC-135 є модернізованою і воєнізованою версією Boeing 707. Цей літак налаштований на збір розвідувальної інформації, в тому числі йдеться про фото, моніторинг ядерних об’єктів.

США проводять моніторинг у регіоні на тлі повідомлення про розміщення Росією ядерних комплексів "Іскандер" у Калінінградській області й окупованому Криму. 

Нагадаємо, 24 березня патрульні літаки Збройних сил Латвії піднялися на перехоплення чотирьох російських військових літаків над Балтикою. А за три дні до того латвійські літаки перехопили над Балтикою шість російських військових літаків.

18 і 19 березня над Балтикою були перехоплені вісім російських військових літаків.