Порошенко добиватиметься політичного притулку переслідуваним у Росії

Президент України Петро Порошенко анонсував законодавчу ініціативу, яка має спростити надання політичного притулку переслідуваним у Росії активістам

Про це він заявив у Одесі, передає "Радіо Свобода", інформує Еспресо.TV.

"Нинішні процедури надання громадянства не дозволяють мені цього робити, але я внесу зміни в закон, щоб ми мали можливість надавати політичний притулок тим, хто реально піддається політичному переслідуванню за захист української позиції. Я спрощу це", - підкреслив Порошенко.

За його словами, в даний час закон встановлює в таких випадках "серйозні обмеження" та потреба довести, "що саме цей громадянин представляє особливий та важливий публічний інтерес для України".

Процес надання громадянства України росіянам, яким на батьківщині загрожує переслідування за проукраїнську позицію, нині дуже ускладнений. Майже рік знадобився для отримання громадянства України 27-річному Іллі Богданову, який бере участь в антитерористичній операції на сході країни, - зазначає видання.

Близько чотирьохсот громадян Росії просять притулку в Україні, повідомляють у Державному комітеті з питань міграції. Але самі росіяни, які переїхали в Україну, вважають, що кількість їхніх співгромадян у країні налічує кілька тисяч осіб. Перша хвиля переселення російських інтелектуалів в Україну розпочалася після Помаранчевої революції, наступна хлинула в Україну після Революції гідності та початку російської агресії в Криму й на Донбасі.