Російські банки збільшили частки в Україні до 12%, - S&P

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's вивчило показники українського банківського ринку

Про це йдеться в аналітичній статті міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, передає Еспресо.TV із посиланням на "УНІАН".

"Мова йде про найбільші російські фінансові групи та афілійовані з ними організації, у тому числі українські дочірні структури російського "Сбербанку Росії", Банку ВТБ, "Газпромбанку" і консорціуму "Альфа-Груп, а також в  "Промінвестбанку", - йдеться у повідомленні.

За оцінками S&P, сукупний обсяг українських активів груп становить приблизно 23-25 млрд дол або близько 3% обсягу сукупних активів цих груп. У тому числі, це близько 8 млрд дол. кредитів, виданих українськими дочірніми банками.

Агентство оцінює частку кредитів російських банків українським позичальникам на суму близько 15-17 млрд дол. і, на думку S&P, приблизно 30-40% цих коштів хеджовані або забезпечені гарантіями або активами, зареєстрованими за межами України.

Також у S&P зазначили, що російські банки зазнали витрат, які складають 20-25% їх доходу.

"Сукупні витрати, пов'язані з українськими активами (включаючи витрати на формування резервів, надання підтримки у формі капіталу і ліквідності, вплив негативної переоцінки на справедливу вартість активів та інші збитки, зумовлені ринковою ситуацією) п'яти найбільших російських банківських груп у 2014 році склали близько 4-5 млрд дол., що відповідає 20-25% їхнього сукупного операційного доходу", - наголосили експерти.

На думку агентства, витрати, пов'язані з українськими активами, зумовили погіршення фінансових результатів російських банків за підсумками 2014 року і можуть чинити тиск на їхні показники і у 2015 році, причому обсяг витрат буде приблизно таким самим, як і в минулому році.

Агентство прогнозує, що значні збитки, пов'язані з діяльністю російських банків в Україні, можуть обмежити їхню присутність на українському ринку у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, нещодавно S&P знизило довгостроковий рейтинг України. 

Раніше агенство знизило рейтинг "Газпрому" і "Роснєфті". Також у Standard & Poor's заявили, що рейтинг Москви впав до "сміттєвого" рівня.