В Росії дозволили використовувати свастику, якщо це не пропаганда нацизму

Демонстрація нацистської символіки, що не має на меті пропаганду не повинна трактуватися як порушення закону про протидію екстремізму

Про це повідомляє офіційний сайт Роскомнагляду, передає Еспресо.TV.

"Сама по собі публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки без цілей пропаганди не є проявом екстремізму», - йдеться в повідомленні.

При цьому нацистська символіка не може бути використана для образи радянського народу і пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни, популяризації ідеї нацизму, теорії расової переваги і виправдання військових злочинів.

За висновком експертів, використання нацистської і схожої з нею символіки в історичних, наукових та інших цілях визнається допустимим.

До такого висновку Роскомнагляд прийшов після спеціального дослідження антиекстремістського законодавства. Експертизу проводили фахівці Московської державної юридичної академії імені Кутафина.

Останнім часом росіян неодноразово притягували до відповідальності за розміщення забороненої символіки. 14 квітня в Сочі власника антикварного магазину оштрафували за нацистську безкозирку. 6 квітня в Рязані були затримані двоє молодих людей, які виклали з тротуарної плитки в центрі міста свастику. На початку квітня московська прокуратура завела кримінальну справу у зв'язку з виявленням в Центральному дитячому магазині на Луб'янці в Москві фігурок солдатиків у формі нацистської Німеччини. Іграшки були вилучені з продажу.

Закон про заборону на пропаганду або публічне демонстрування символіки організацій, які співпрацювали з фашистами, або заперечують підсумки Нюрнберзького трибуналу, був прийнятий в Росії восени 2014 року. Громадянам, які порушили закон, загрожує штраф у розмірі однієї або двох тисяч рублів або арешт на строк до 15 діб. Посадових осіб штрафують на суму до 4 тис. руб., юридичних осіб - від 10 до 50 тис. руб.