Вищу раду юстиції і кваліфікаційну комісію суддів можуть об'єднати

Однією з пропозицій Конституційної комісії може стати об'єднання Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції в єдиний орган

Про це заявив член Конституційної комісії Вадим Беляневич в ході спілкування з членами Асоціації правознавців України, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Швидше за все буде внесено зміни в Конституцію і станеться об'єднання Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - сказав Беляневич.

На його думку, це дозволить уникнути участі політичних органів в долі суддів. 
"Передбачається, що всі питання кар'єри судді, починаючи від призначення, переведення і закінчуючи його відставкою розглядатимуться таким об'єднаним органом", - підкреслив юрист.

За його словами, створити подібний орган рекомендували члени Венеціанської комісії та інших європейських інституцій.

Нагадаємо, що робота ВРЮ вже тривалий час залишається заблокованою через відсутність кворуму. Зараз до складу ВРЮ входять за посадою (призначені і які склали присягу): голова Верховного Суду Ярослав Романюк і міністр юстиції Павло Петренко.
Після складання присяги отримають повноваження членів Вищої ради юстиції генпрокурор України, по три члени від з'їзду суддів, адвокатів України, Верховної Ради, президента і з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ, ще двох членів обирає всеукраїнська конференція працівників прокуратури.
Для початку роботи ВСЮ необхідне отримання повноважень 15 членами ВСЮ.