Кримчан без російського паспорту не беруть на роботу, - звіт

Кримчан, які не захотіли отримувати російський паспорт не приймають на роботу

Про це йдеться в звіті "Кримська польова місія з прав людини", передає "Крым.Реалии".

Кримська польова місія щомісяця готує аналітичний звіт з аналізом ситуації, що склалася у сфері прав людини в Криму після 16 березня 2014 року.

"Людям в Криму, які написали заяву про збереження громадянства України, дали можливість отримати дозвіл на проживання в Росії, але їх вважають іноземцями. Тому, щоб влаштуватися на роботу, їм необхідно отримати патент або дозвіл на роботу. Це тривала, складна і дорога бюрократична процедура", - повідомляють у звіті.

За інформацією правозахисників, у кримчан, які не писали заяву про збереження українського громадянства і не отримували паспорт Росії, ситуація ще гірша.

"Оскільки у них немає російського паспорта, їх не беруть без патенту на роботу. Патент вони теж отримати не можуть, так як влада вважає їх "автоматично" громадянами Росії. В результаті люди не можуть ні влаштуватися на нову роботу, ні продовжити працювати на старій", - пояснюють правозахисники.

В організації також стверджують, що влада, зі свого боку, чинить тиск на роботодавців, які беруть людей без російського паспорта.

"Так, на готель "Брістоль" у Ялті міграційна служба без попередження наклала штраф у розмірі 4,8 мільйона рублів через 12 українських співробітників, яких керівник готелю не зареєстрував у Федеральній міграційній службі як іноземців. Штрафи несумірні з доходами бізнесу, це від 400 до 800 тисяч рублів за одного нелегального працівника", - розповідають у Кримській польовий місії.

В результаті, керівники підприємств змушені відмовляти в прийомі на роботу кримчанам без паспорта Росії, або звільняти їх, зазначають правозахисники.

Раніше колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомляв, що деякі кримські татари навідріз відмовляються отримувати російський паспорт.