Росіяни не встигають змусити Visa працювати за своїми правилами

Замість 31 травня перехід Visa на процесинг Національної системи платіжних карт затягується майже до кінця року

Про це пише "Комерсант", повідомляє Еспресо.TV.

Антісанкційний перехід Visa на процесинг Національної системи платіжних карт (НСПК) виявився не настільки оперативним, як передбачалося спочатку. Така затримка не дозволяє оперативно вирішити карткові проблеми санкційних банків. Крім того, схема переходу помітно ускладнилася, що може створити додаткові складнощі в проведенні операцій по картах Visa як для громадян-власників, так і для банків-емітентів.

Це випливає з бюлетня з інформацією про порядок переведення трансакцій на свій процесинг по картах Visa (є в розпорядженні "Комерсанту"), який НСПК днями направила російським банкам.

З чим пов'язана затримка, в бюлетені не пояснюється. Пояснень, як так сталося – немає. Водночас, з бюлетеня видно, наскільки складною буде нова схема переведення Visa на процесинг НСПК. З опису схеми в документі видно, що авторизацію (видачу дозволу на проведення операції з тієї чи іншої карти) буде проводити Visa, а кліринг (здійснення розрахунків між задіяними в картковій операції учасниками) - НСПК. У випадку з MasterCard, яка вже перевела на процесинг НСПК всі свої операції (за винятком операцій по картах Ощадбанку), такої подвійності при переході не було. 

Нагадаємо, раніше, після того як міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard через санкції США припинили обслуговувати картки низки російських банків, влада Росії заявила, що має намір створити свою платіжну систему.