Професор університету Гумбольдта пояснив, чому Україні найближчим часом не дадуть безвізовий режим з ЄС

Професор університету Гумбольдта в Берліні Андрій Портнов пояснив, чому Україна не отримає безвізовий режим з ЄС найближчим часом

Про це він сказав у ефірі Еспресо.TV.

"Я не мав сумнівів, що в травні в Ризі ми безвізового режиму не отримаємо з різних причин. Я вважаю, що нам треба бути реалістами. Це дуже добре, що міністр назвав якусь дату, бо вона потрібна для проведення реформ, які ще мають в Україні відбутися. Але я би був обережним в надіях, що ми вже з нового року це отримаємо. Скажу чому. Тому що зараз маємо багато ознак, що якраз країни Шенгенської зони, особливо деякі країни, загострюють вимоги: і для отримання віз, і для українців, які подорожують.

Є ще два фактори істотних: війна на Донбасі та бідність українського суспільства. Україна – дуже бідна і велика країна. Коли Молдова отримала безвізовий режим, а це сталося понад рік тому, то Молдові допомогло в цьому, на мою думку, дві речі: країна невеличка і там значна кількість людей на той момент вже мали румунське громадянство і паспорти. В Україні проблема, що чимало урядів європейських країн справді бояться іміграції, біженців і, грубо кажучи, понад 40 млн людей – такі цифри їх лякають. І на це треба дивитися реалістично, без ілюзій в Україні", - сказав Андрій Портнов.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін нещодавно заявив, що безвізовий режим між Україною та країнами Євросоюзу почне діяти з початку 2016 року.