Боротьба СБУ з сепаратистами "поклала" 30 тисяч сайтів, серед яких і волонтерські

Близько 30 тисяч сайтів, що розміщували свої дані на серверах NIC.UA не працюють вже понад тиждень

Про це повідомляє ВВС Україна, передає Еспресо.TV

За твердженнями NIC.UA, загалом таких сайтів - близько 30 тисяч.

Серед яких: благодійний фонд, що займається допомогою постраждалим від гуманітарної кризи в Україні, фонд допомоги онкохворим, юридична організація, що надає правові консультації учасникам АТО, та Держсільгоспінспекція України.

При цьому СБУ хотіла закрити лише 5 сайтів, що їх називає “сепаратистськими”. Проте саме їм вдалося відновити роботу вже за лічені години, тоді як більшість українських веб-ресурсів досі заморожені. 

“Декілька разів зверталися до власників і NIC.UA, у нас є документи. Просили: от-такі й такі сайти відключіть, бо вони займаються антиукраїнською пропагандою, стоять на стороні ворога. До нас не прислухалися, нам відповіли, що зроблять це виключно за рішенням суду”, - заявив радник СБУ Маркіян Лубківський на прес-конференції минулого тижня.

При цьому у NIC.UA стверджують, що офіційних заяв від СБУ про блокування п'яти доменних імен до вилучення серверів не отримували - лише відскановані запити про надання інформації

“Без оригіналів документів ми не маємо права закривати сайти”, - пояснив виконавчий директор NIC.UA Андрій Хветкевич.

Він зазначив, що хостер регулярно отримує електронні листи чи дзвінки із вимогами заблокувати ті чи інші ресурси - як лояльні до самопроголошених ДНР та ЛНР, так і сайти загальноукраїнських телеканалів, - тому без законного регулювання у цій ситуації компанія діяти не може.

Серед 30 тисяч сайтів, що розміщувалися на серверах компанії, були також державні ресурси, як-от сторінки низки сільських рад чи, наприклад, сайт управління Держгірпромнагляду у Київській області та сайт Держсільгоспінспекції України. Остання, зокрема, уже поскаржилася, що через конфіскацію серверів не може виконати розпорядження мін'юсту й оприлюднити дані про процес люстрації.

За словами пана Хветкевича, вирішити, чи повертати “зняті” сервери у СБУ пообіцяли до кінця цього тижня. Відтак, отримавши сервери, хостер зможе відновити їхню роботу щонайменше за 24 години.

Нагадаємо, що СБУ вилучила сервери NIC.UA, через реєстрацію сайтів сепаратистів.