З Джеймса Кемерона зняли звинувачення в плагіаті

Апеляційний суд США відхилив позов художника, який переконував, що режисер "Аватару" вкрав його начерки

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Variety.

Апеляційний суд США відхилив позов художника Джеральда Моравскі, який звинуватив режисера Джеймса Кемерона в плагіаті. У постанові суду зазначається, що предмет спору - фільм "Аватар" - є незалежним твором, який ґрунтується виключно на нотатках самого Кемерона.

Як пояснюється в судовому вердикті, режисер зробив перші начерки майбутнього блокбастера ще в 1970-1980-х роках, тоді як з Моравскі він познайомився тільки в 1991 році. "Кемерон представив численні і докладні свідчення того, що він створював фільм сам", - резюмували в суді.

Перше судове слухання за позовом Моравскі відбулося в 2013 році. Тоді суддя Маргарет Морроу винесла аналогічне рішення. Художник стверджував, що в 1991 році ознайомив Кемерона зі своїм проектом "Вартові Едему", деякі елементи якого, на його думку, режисер використав у "Аватарі". Моравскі вимагав компенсації в розмірі 700 мільйонів доларів.

Це не перше звинувачення в плагіаті, з яким зіткнувся Кемерон після виходу фільму в кінці 2009 року. Свої претензії йому пред'явив і чеченський письменник Руслан Закрієв.

Фільм "Аватар" з Семом Вортінгтоном і Зої Салдана в головних ролях створений з використанням безлічі інноваційних прийомів, у тому числі технології захоплення руху. Картина була номінована на "Оскар" у дев'яти категоріях і перемогла в трьох – "Найкраща операторська робота", "Найкращі візуальні ефекти" і "Найкраща робота художника-постановника". Стрічка заробила в прокаті 2,7 мільярда доларів і досі посідає перший рядок рейтингу найкасовіших фільмів в історії кіно.