Країни Балтії попросили допомоги Єврокомісії та Польщі у спорудженні газопроводу

Прем'єр-міністри трьох Балтійських країн просять керівництво Єврокомісії і Польщі знайти рішення про фінансування проекту газової змички між Литвою і Польщею з фондів ЄС

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Delfi.ee.

Польща, як повідомляють джерела Delfi.ee, хотіла б, щоб інші країни компенсували їй більше витрат на проект.

Три прем'єра в п'ятницю звернулися з листом до голови ЄК Жан-Клоду Юнкеру і прем'єру Польщі Еві Копач.

"Ми домовилися про лист з прем'єрами Латвії та Естонії 10 квітня під час зустрічі прем'єр-міністрів Балтійської ради міністрів, що проходила у Вільнюсі. Ми сподіваємося, що прем'єр-міністр Польщі зверне увагу на фінансування важливого для всіх чотирьох країн проекту", - сказав для прес-релізу литовський прем'єр Альгірдас Буткявічюс.

За словами прес-секретаря прем'єра Евеліни Буткуте-Лаздаускене, рішення про фінансування змички передбачається знайти до 17 травня.

Проекту газопроводу між Литвою і Польщею протяжністю 534 км ЄК в жовтні минулого року надала пріоритетний статус.

Агентство зі співпраці органів регулювання енергетики (ACER) в серпні минулого року оголосило, в яких частках країни Балтії та Польща повинні фінансувати газопровід: Литва компенсує Польщі за проект вартістю приблизно 558 млн євро 54 млн 900 тис. євро, Латвія - 29,4 млн євро, а Естонія - 1,5 млн євро.

За неофіційними даними BNS, Польща вимагає більшої компенсації. Витрати на проект газопроводу вже затверджені ACER - кожен учасник проекту повинен прийняти і провести в життя рішення про його фінансування.

Компанія Amber Grid вже оголосила конкурс на проектування газопроводу - протяжність його траси в Литві складає близько 170 км, його передбачається протягнути до кінця 2019 року. Проект попередньою вартістю 558 млн євро Amber Grid проводить в життя спільно з польською Gaz-System. Литовське підприємство інвестує в проект 136 млн євро, з них 80 млн 300 тис. євро намічається отримати з фондів ЄС.