Яценюк розповів, як російська агресія загубила вугільну галузь України

Через війну на Донбасі Україна втратила 55 з 90 шахт, а ті, які залишились, вкрай неефективні

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в інтерв'ю телеканалу "Україна", передає Еспресо.TV.

"Ми втратили основні марки вугілля, які поставляються на ТЕС і від яких залежна України", - сказав глава уряду.

Яценюк також повідомив, що "державні шахти, які залишились, вкрай неефективні".

"Середньозважена цифра на державній шахті - 2100 гривень за тонну, при цьому в тариф на електроенергію ставлять тільки 1100 гривень. Хто компенсуватиме тисячу гривень?", - Сказав Яценюк.

Він визнав, що Київ накопичив заборгованість по зарплаті перед шахтарями на держшахтах. А раніше з ініціативи Кабміну України 400 млн гривень були перенаправлені в державному бюджеті на виплату зарплат.

"Але це - гасіння пожежі, це - не системне рішення проблеми. Системне вирішення проблеми полягає, перше, в утвердженні реального плану реформування вугільної галузі, друге - в утвердженні ринкових і обґрунтованих тарифів", - сказав Яценюк.

Він додав, що необхідно розвивати певні перспективні шахти, здійснювати приватизацію, консервацію та ліквідацію об'єктів вугільної галузі.

"Але під це потрібні конкретні розрахунки. Це те, що я сказав міністру (Демчишину). Не пальцем в небо, а з калькулятором, з аудиторами і з шахтарями", - заявив глава Кабміну.

В іншому випадку, продовжив він "знову прийдуть шахтарі з касками та будуть стукати по голові всьому уряду, і будуть праві".

Раніше, Арсеній Яценюк також розповів, що Україна домагається реструктуризації боргів на суму в $23 млрд.