Китай дасть $46 млрд Пакистану, щоб "не віддати" Середню Азію Росії та США

Новий проект з тотального розширення Китаєм інфраструктури Пакистана ставить на меті об’єднати Європу, Середню Азію та Близький Схід

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на видання Aljazeera.

Для реалізації проекта знадобиться побудувати тисячі мостів, доріг, вокзалів та портів.

На думку експертів, небачена щедрість Китаю пов’язана з бажанням реінтеграції Афганістану, Пакистану, Ірану, Середньої Азії та у перспективі Ірану в глобальну торгівлю, а також з намаганням контролювати транзит зброї та наркотиків, та впливати на політку Пакистана і зменшити вплив Росії та Америки на регіон.

Цю ж думку підтверджують і в США, де вважають, що "Новий Шовковий шлях" спрямований проти їх проекту Транс-Тихоокеанського партнерства.

Наразі Пакистан вимагає як мінімум $20 млрд протягом найближчих п'яти років,щоб подолати дефіцит 10 тисяч МВт енергії, через які деякі населені пункти залишаються без електрики ще з 2001 року.

Також дві країни зобов'язалися разом боротися з тероризмом і принести мир в Афганістан. Пакистан виявив намір збільшити свій флот на вісім китайських субмарин – майже вдвічі.

Нагадаємо, що свій амбіційний проект президент КНР Сі Цзіньпін презентував ще 2013 року в Казахстані під офіційною назвою "Один пояс, один шлях", але всі запам’ятали його під кодовою назвою - "Новий Шовковий шлях".