Суд відмовив Коломойському в скасуванні приватизації "Закарпаттяобленерго" Льовочкіним

Суд відмовив у позові ТОВ "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" щодо незаконності приватизації 50% ПАТ "Закарпаттяобленерго"

Про це йдеться у рішенні Господарського суду м.Києва від 6 квітня, передає Еспресо.TV з посиланням на "Наші гроші".

"Закарпаттяобленерго" оскаржувало результати аукціону від 13.02.2012 року, на якому ТОВ "Енергетична Україна ТВ" придбало 50% акцій "Закарпаттяобленерго".

Позивач звертав увагу суду на те, що компанія "Енергетична Україна ТВ" протягом останніх трьох років не займалось постачанням електроенергії в належних обсягах, не володіла понад 50% підприємства, що веде таку діяльність. Відтак, за умовами конкурсу, компанія не змогла б стати його учасником. Фактично "Енергетична Україна ТВ" змогла взяти участь у конкурсі завдяки тому, що незадовго до аукціону її основним співзасновником стало ПАТ «ЕК "Житомиробленерго".

Суд зазначив, що "Бізнес-Інвест" не довів, яким чином продаж акцій "Закарпаттяобленерго" порушив його інтереси, оскільки участі в аукціоні не брав, постачанням і передачею електроенергії ніколи не займався. Доказів, що свідчили б про намір придбати акції компанія не надала.

"Бізнес-Інвест" пояснив, що є інвестиційною компанією, а умови аукціону унеможливлювали її участь. Зокрема "Бізнес-Інвест" оскаржував кваліфікаційні вимоги і стверджував, що вони були прописані під майбутнього переможця.

Суд ці доводи не прийняв і зауважив, що протягом 2011-2014 рр. компанія жодного разу не зверталася до суду щодо захисту свої інтересів. "Бізнес-Інвест" пояснив, що оскарження у зазначений період не мало сенсу з урахуванням лобіювання інтересів "Енергетична Україна ТВ" на рівні президента Віктора Януковича та органів державної влади.

"Енергетичну Україну ТВ" у квітні 2011 року купив Ігор Тинний. Незадовго перед аукціоном, 28 грудня 2011 р., більшу частину статутного капіталу компанії оформили на "ЕК "Житомиробленерго", що належить "VS Energy International" Олександра Бабакова и Михайла Спектора. Після аукціону у 2012 р. "Енергетична Україна ТВ" була переведена на австрійську компанію "Омбрі Електрікал Енерджі Холдінг Гмбх". Директором "Енергетична Україна ТВ" є Ігор Тинний, якого повязують з екс-главою адмінстрації президента Сергієм Льовочкіним. Також Тинний відомий як бізнес-партнер Владислава Каськіва та Івана Фурсіна.

"Бізнес-Інвест" зареєстрований на низку кіпрських та віргінських компаній з групи «Приват» Ігоря Коломойського.

За даними ЗМІ, ФК "Фаворит", яка купила чергові 25% «Закарпаттяобленерго» у листопаді 2014 р., діяла в інтересах нинішніх мажоритарних власників підприємства – групи Тинного, Льовочкіна та Фурсіна. На тодішньому аукціоні головна боротьба розгорнулась між "Фаворитом" і вищезгаданим "Бізнес-Інвестом" Коломойського і приватизація відбулася за ціною у 4 рази вищою від початкової.